Odwiedzajmy nowo otwarte lokale

śrem restauracje Szczawnica: restauracja Smile

Czasami jesteśmy wierni jednej restauracji i za każdym razem chodzimy właśnie do niej, jeśli chcemy zjeść na mieście albo mamy ochotę świętować ważne dla nas wydarzenie, gdzieś poza domem. Oczywiście nie ma w tym nic złego i dobrze jest mieć takie sprawdzone miejsca, do których możemy iść praktycznie w ciemno, zawsze mając pewność, że zostaniemy obsłużeni na najwyższym poziomie. Ale warto również, chociaż od czasu do czasu, wybrać się do restauracji, które dopiero co zostały uruchomione. Może się okazać, że znajdziemy tam jakąś ciekawą propozycję, że zaskoczy nas ona swoimi daniami albo przyjemnym wystrojem.

Sprawdzać czy nie?

Możemy się trochę obawiać wyjścia do nowego lokalu, jeśli mamy ochotę na dobre jedzenie i miłą atmosferę, a dobrze wiemy, gdzie możemy to wszystko otrzymać. Jednak może się okazać, że nowa restauracja wzbudzi w nas wiele pozytywnych uczuć, a nie będziemy mieli możliwości się o tym dowiedzieć, jeśli wcześniej się do niej nie udamy. Oczywiście w przypadku lokali, które dopiero zaczęły oferować swoje usługi, wyjścia mamy dwa.

Możemy zaryzykować i po prostu wejść tam na obiad, aby przekonać się, jak tam jest. Czy odpowiada nam wystrój, obsługa, czy dania są smaczne, czy cena jest adekwatna do jakości i wielkości porcji. Wówczas pójdziemy do takiego miejsca bez żadnych uprzedzeń i będziemy otwarci na to wszystko, co będzie nam chciało ono zaproponować. Z drugiej znowu strony możemy poszukać informacji o danym lokalu. Może ktoś już tam był, ma jakieś przemyślenia i wówczas zanim sami się tam wybierzemy, będziemy wiedzieli, czego możemy się spodziewać, chociaż tak mniej więcej. Najważniejsze po prostu będzie tutaj to, abyśmy się zastanowili czy chcemy sobie sami wyrobić opinię o danym lokalu i iść do niego z otwartym umysłem. Czy jednak wolimy wiedzieć czego mniej więcej się spodziewać, chociaż to może spowodować, że udamy się tam z jakimś już jednak nastawieniem.

A to może zaburzyć nasze odczucia co do danego miejsca.

Dajmy szansę

Musimy liczyć się z tym, że jeśli jakiś lokalgastronomiczny dopiero zaczął swoją działalność, to mogą pojawić się różnego rodzaju niedociągnięcia. Kelnerzy mogą potrzebować trochę czasu na przyzwyczajenie się i nabranie doświadczenia w sprawnej obsłudze gości. Dodatkowo może się okazać, że kucharz również będzie potrzebował trochę czasu na przyzwyczajenie się do tego miejsca, tej kuchni, a więc nawet jeśli pierwsze wrażenie nie było zbyt dobre, to i tak warto takiej restauracji dać trochę czasu. Przecież nic się nie stanie, jeśli wrócimy tam po jakimś czasie i sprawdzimy, czy funkcjonowanie takiej restauracji się poprawiło. Może się wówczas okazać, że różnica będzie kolosalna, a kiedy minął pierwszy stres związany z uruchomieniem lokalu, wszystko zaczęło działać znacznie sprawniej. To oznacza, że nie możemy przekreślać jakiejś restauracji tylko dlatego, że nasze pierwsze wyjście do niej, nie było zbyt udane.

Warto odwiedzać nowe lokale, bo może się okazać, że wśród nich znajdziemy prawdziwe perełki. I najlepiej jeśli pójdziemy tam z otwartym umysłem i bez żadnego nastawienia.